Aplikasi Pengakap Putatan  ini adalah satu aplikasi khusus untuk kegunaan Pengakap Putatan. Ia mengandungi semua aspek yang dalam memudahkan pengurusan dan maklumat ahli pengakap. Sila lihat keterangan kandungan di dalam Aplikasi ini.

Pengenalan kepada Aplikasi Pengakap Putatan. Ia menjelaskan kesemua perkara di dalam Aplikasi tersebut.

Ia adalah muka hadapan Keseluruhan Aplikasi Pengakap Putatan

Disambungkan kepada Portal Pengakap Malaysia

Disambungkan kepada Portal Pengakap Dunia

Ia adalah senarai Kumpulan Pengakap Putatan iaitu mengandungi kumpulan-kumpulan Kelana, Sekolah Menengah, Sekolah Rendah dan kumpulan yang berdaftar.

Ia adalah untuk mereka yang ingin menggunakan Aplikasi ini dan ia perlu mendaftar terlebih dahulu. Selepas mendaftar, Pihak DC dan ADC akan memproses permohonan dan akan mengambil masa dalam beberapa jam. Email akan diberikan kepada ahli yang telah mendaftar.

Log Masuk setelah mendapat pengesahan DC dan ADC. Sekiranya terlupa kata laluan. Boleh gunakan Fitur terlupa kata laluan.

Log Masuk bagi DC, ADC dan Pemimpin.

Sebarang pengumuman akan dimasukkan disini. Oleh itu, pengumuman aktiviti akan dimaklumkan disini.

Ia adalah untuk memudahkan sekolah mendaftarkan kumpulan mereka dan membuat pengesahan pembayaran. Sebarang pendaftaran dan pengesahan pendaftaran akan terus diterima oleh DC dan ADC Pentadbiran untuk pengesahan pendaftaran. Maklumat Permohonan pendaftaran sekolah akan terus masuk ke dalam sistem tetapi akan dikemaskini setelah bukti disahkan.

Ahli yang ingin mendaftar dan membuat pendaftaran akan dipaparkan disini. Ahli yang mendaftar akan terus dimasukkan dan akan dikemaskini setelah DC dan ADC mengesahkan maklumat pendaftaran.

Semua aktiviti Pengakap akan dipaparkan disini. Ia juga akan memaparkan aktiviti akan datang.

Arkib AKtiviti Pengakap adalah sebarang aktiviti lama yang telah dilaksanakan. Ia memaparkan sejarah aktiviti yang telah dilaksanakan.

Ia adalah menggantikan Borang untuk melaksanakan aktiviti. Sekolah boleh memohon untuk mengadakan Program/Aktiviti/Perkhemahan melalui fitur ini. Ia akan dipaparkan secara terus.

Ia adalah koleksi Lagu Pengakap yang mengandungi Muzik atau Lagu serta Lirik.

Ia adalah tapak menerangkan Lencana-Lencana Pengakap.

Ia adalah koleksi Ikatan dan Simpulan Pengakap. Ia mengandungi Video yang diambil di Youtube dan penerangan berkaitan ikatan dan simpulan pengakap. Oleh itu, ahli pengakap boleh belajar ikatan dan simpulan pengakap.

Ia mengandungi Koleksi gambar-gambar aktiviti Pengakap.

Disambungkan ke Facebook Pengakap Putatan

Disambungkan ke Twitter Pengakap Putatan

Dokumen-dokumen pengakap akan dimasukkan disini dan ahli boleh memuatturun dokumen tersebut.

Ia mengandungi Link/URL yang menarik berkaitan Pengakap.